Den största orsaken till sjukdom är födan.

Över åttio procent av alla sjukdomar beror på fel kost. Den mat vi äter nu har människan aldrig tidigare ätit.
Våra kroppar är inte byggda för att klara av den.

Hela tiden kommer nya kemikalier, och maten behandlas mer och mer för att den ska hållasig så länge som möjligt. I samma syfte försöker man ta bort så mycket bakterier som möjligt från de färdiga produkterna, men en del av dessa bakterier är viktiga för vår tarmflora: utan dem kan vi inte ta upp näringen i födan.

De viktiga näringsämnena som en gång fanns maten har minskat kraftigt på grund av att den odlas på jordar som är utarmade av konstgödsel och olika insekts- och mögelgifter. Frukt och grönsaker skördas ofta omogna, vilket gör att de får ett mycket lägre näringsinnehåll.

När redan dåliga råvaror processas vidare förloras ännu mer av näringen, varför man tillsätter några vitaminer för att den färdiga produkten ska innehålla något som är nyttigt. Det är ingen bra lösning, då vitaminer sällan verkar ensamma utan alltid förekommer i kombination med många andra ämnen: att tillsätta enstaka vitaminer kan till och med försämra vårt immunförsvar ytterligare.

Det är i praktiken helt omöjligt att få i sig tillräckligt av alla viktiga näringsämnen om man äter vanlig mat, även om man lägger till multivitaminpreparat: det har i ett flertal undersökningar visat sig att sådana inte förbättrar immunförsvaret i någon större utsträckning, eftersom de inte kan imitera den naturliga cocktailen av vitaminer och samverkande ämnen.

Tillsatser

Nästa stora problem är att dagens mat innehåller tillsatser som inte kroppen kan bryta ner på rätt sätt och vilka då skapar sjukdomar.

Större delen av all mat innehåller konserveringsmedel som förstör din tarmflora, och färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel och konsistensgivare som är giftiga för din kropp. Med animaliska produkter får vi i oss hormoner och antibiotika som djuren ätit.

Matvaror som hettas upp undergår en förändring där fettet och proteinet ombildas till nya föreningar som kroppen har mycket svårt att ta hand om. Ju högre temperatur matvarorna utsättas för desto fler och farligare föreningar bildas. Det är därför farligare att steka och grilla än att koka mat.

Supermat

För att få i sig tillräckligt med näringsämnen måste man äta så kallad supermat, som innehåller extremt mycket näringsämnen.

Men att äta rätt mat räcker inte: du måste också försöka undvika så många gifter som möjligt. Idag får vi i oss mängder av sådana via luft, vatten och genom huden. Ju svårare sjukdomar du har desto viktigare är det att undvika så många gifter som möjligt för att få en varaktig förbättring.

Nyckeln till en god hälsa är tarmen. En tarm som fungerar bra kan ta upp den näring kroppen behöver: fungerar den inte bryts inte maten ner, och istället för näring tar den upp gifter.

Det är helt otroligt vilka förändringar man i många fall kan få på bara några veckor med andra matvanor.